Hiszako Indie Produkciós & Szolgáltató Nonprofit Kft

Terveink 2023-ban

Az alábbi célokhoz keresünk partnereket & támogatókat

A jogvédelem "zöldítése" & helyi akciók a környezeti és klíma igazságosságért

a

Szeretnénk a roma nők és roma fiatalok jogainak érvényesítését a környezeti igazságosság és egészség szempontjából segíteni. „Zöldíteni” szeretnénk a roma közösségek egyenlőségéért folytatott jogvédelmet.  Terveink szerint akció-kutatást végzünk Social LAB szervezésével közösségi, szomszédsági szinten​ és erre építve érdekképviseleti akciókat a döntéshozók felé (helyi szintű).

Meghatározásra vár, hogy a roma vagy alacsony jövedelmű közösségeket milyen jellemzők, kondíciók tehetik környezeti szempontból fenntarthatóvá és a helyi társadalmak hogyan tehetők befogadóvá. A fenntartható fejlődésre irányuló erőfeszítések a környezetvédelmi célok mellett nem fordítanak elégséges figyelmet az egyenlőséget is támogató megközelítésekre. A fenntartható fejlődésnek nincs egységes értelmezése,  változó a meghatározása. Mi főként a lakhatási, közlekedési és területrendezési, vízhasználati módszerekkel és eszközökkel kapcsolatos erőfeszítéseiket szeretnénk a környezettudatosabb, fenntartható irányokba terelni.

Fenntartható fejlődést segítő gyakorlatok az egyenlőség szolgálatában

b

Szeretnénk demonstrálni, hogy a fenntartható lakhatás és a zöld építészet fenntartható az alacsony jövedelmű háztartások és a kevés lehetőséggel bíró településrészek, lakóközösségek számára is. Keressük az együttműködést zöld építészekkel és településtervezőkkel, hogy az alacsony jövedelmű közösségekben néhány gyakorlatot hasznosítsunk, megtaláljuk, hogyan válhatnak ellenállóbbá.

Hiszünk abban, hogy a fenntartható tervezésnek vannak kulturális aspektusai.  Létezik olyan tervezés, struktúra és gyakorlat a források, anyagok, technikák felhasználásában, illetve olyan szokások, amelyek megfelelnek a korlátozott erőforrásokkal rendelkező embereknek. Olyan városrész-tervezési gyakorlatokat kezdeményeznénk, amelyek inkluzív módon segíthetik a környezeti igazságtalanságok egyes hatásainak mérséklését, például nemcsak a saját környékükön, hanem az egész településen csökkentik a hulladék mennyiségét.

c

Jogi & békés eszközökkel a gyűlöletbeszéd ellen

A roma közösségekre irányuló gyűlölet ellen szeretnénk határozottabb fellépést megszervezni. A közbeszédet monitorozzuk, a közéleti szereplők, politikai aktorok roma ellenes megnyilvánulásaira jogi eszközökkel reagálunk. Szélsőséges, uszító megnyilvánulások ellen békés eszközöket alkalmazunk.

d

Művészet & kultúra

Kreatív "kritika"

Építő alkotás

Oktatási segédanyagnak is alkalmas média social – media tartalmak létrehozásának elősegítésébe kezdünk. Producerként szeretnénk a roma művészek és kultúra területén aktív személyek, csoportok közéleti reflexióit, társadalmi kérdésekben megnyilvánulásaikat segíteni.

Magyar
Scroll to Top